Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır

Bina Isı Yalıtımı Nasıl Yapılmalı

Bina ısı yalıtımı nasıl yapılmalıdır , ayrıca ısı yalıtımı nasıl yapılmaktadır. Günümüzde uygulanan bina ısı yalıtım uygulamaların artı ve eksi yönlerinin değerlendirmesini, ayrıca bina ısı yalıtımı hakkındaki bilgilerimizi ve tecrübelerimizi size aktarmak istiyorum.

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılmalıdır

Isı yalıtımı nasıl yapılmalıdır, aslında binanın oluşum sürecinde planlanarak yapılması gereken bir husustur. Yeni yapılan tüm projelerde bu husus önem kazanmaktadır. Ama ülkemizdeki çoğu bina eski olduğu için genellikle, dış cephe yalıtım çalışmaları yapılmaktadır. Bina yapılarında bims, briket veya tuğla kullanılarak yapılan, duvarların üzerine yalıtım malzemesi kullanılıyor. İşin doğrusu iki sıra dizilen tuğla arasına yerleştirilen yalıtım malzemesidir. Ancak bu şekilde binanın yalıtım özelliği kazanmasına sebebiyet verecektir. Yada bölgenin hava durumu göz önüne alınarak olur. Hazır torba olarak satışı yapılan yalıtım sıvası işleminin kalınlık ölçüsü çok büyük bir artı katacaktır. Örnek vermek gerekirse, ege ılıman bir iklime sahiptir. Sıva kalınlığının 1 veya 1,5 cm olması, gerekli yalıtımı sağlayacaktır. Fakat Ankara ve bölgesinde ise bina, sıva kalınlığının en az 3 veya 3,5 cm olmalıdır.

Günümüzde Yapılan Isı Yalıtım Uygulamaları

Bims, briket veya tuğla üzerine yerleştirilen yalıtım malzemeleri dübel ile duvara sabitlenir. Bu malzemelerin üzerine kalekim ve file uygulanır. Son olarak dekoratif kaplama veya boya yapılmaktadır. Fakat bu uygulama metodu belli bir süre sonra çatlamaya başlar. Böyle bir durum binanın dışarıdan görünümünü ve yalıtımı kötü etkileyecektir. Yapı eski bir bina formuna girecektir. Doğrusu ısı yalıtımı yapılacak bölgenin hazırlanış aşamalarıda önemli bir faktördür. Ayrıca bir yangın durumunda bu malzemelerin yangını hızlandırma etkisi de oldukça fazladır.

Isı Yalıtımının Faydaları

Isı yalıtımının faydaları, avantajları nelerdir, ısı yalımının en büyük artısı, bina enerji giderleridir. Yapılan yalıtım kışın az enerji harcayarak ısınmanızı, yazın ise binanın aşırı ısınmasında etkili olur. Ayrıca ses yalıtımı sağlar. Yapıların daha uzun ömürlü ve güçlü hale gelmesini sağlar.

Kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri

Isı yalıtımı yapan kişiler veya kuruluşlar genellikle, çalışma yöntemlerinin kolaylığına göre ürün seçimi yapmaktadırlar. Çünkü binanın yapısı, iskele üzerinde çalışılması, ayrıca hava koşulları ve pratiklik kazandıkları malzemeyi göz önüne alarak işlemleri uygulamaktadırlar. En çok tercih edilen ürünler, Köpük plaka halinde olan, bir diğer adı Polistiren olarak bilinen malzemedir. Sonrasında ısı yalıtım sıvaları, mineral yün, fiberglas hammadde özlü, cam yünü benzerindeki ürünler kullanılır.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *